Luc Tuymans – foto’s (2019)

Luc Tuymans – foto’s (2019)

In 1995 organiseerde museum De Pont de eerste tentoonstelling in Nederland van het werk van de Belgische schilder Luc Tuymans. Zomer 2019 keerde de inmiddels wereldberoemde kunstenaar terug in Tilburg met een tweede overzicht, dat hij toepasselijk de titel The Return heeft meegegeven. De tentoonstelling, die in zeer nauwe samenwerking met de kunstenaar is samengesteld, omvatte een vijftigtal schilderijen uit de periode 1975 tot 2019, waaronder een aantal werken die niet eerder te zien waren.

Luc Tuymans (Mortsel, 1958) hield zich als beginnend kunstenaar vooral met film bezig, maar geleidelijk aan won de schilderkunst zijn interesse. Lange tijd werkte hij buiten de schijnwerpers tot hij, eind jaren tachtig, de tijd rijp achtte om naar buiten te treden. Hij kreeg al snel succes, vooral nadat hij in 1992 deelnam aan de door Jan Hoet georganiseerde Documenta. In zijn vroege schilderijen broeit vaak het geweld, dat weliswaar buiten beeld blijft maar niettemin verontrustend aanwezig is. In het latere werk worden de verwijzingen daarnaar minder expliciet, maar zijn schilderijen roepen bij de kijker nog altijd een zeker ongemak op. Zijn werk blijft je verleiden en ook al kom je dicht bij de mogelijke betekenis ervan, het zal zijn geheim nooit helemaal prijsgeven.

Sluit Menu