Je bekijkt nu Roni Horn in De Pont (2016)

Roni Horn in De Pont (2016)

Bij de tweede expositie van Roni Horn in De Pont (het museum organiseerde er eerder een in 1994) ligt het accent op werk dat de laatste tien jaar is ontstaan, zoals de monumentale glassculpturen, fotowerken en recente series tekeningen. Door de aanvulling met tekeningen en foto’s uit de jaren tachtig en negentig krijgt de bezoeker een goed overzicht van haar oeuvre.

De vraag naar haar eigen identiteit loopt als een rode draad door het oeuvre van Horn. De reeks foto’s a.k.a. (2008-2009) die op een 65 meter lange, schuin tegenover de wolhokken geplaatste wand hangt, toont 15 paren portretten uit alle fases van Horns leven. Soms zijn de twee foto’s vrijwel identiek en kost het moeite om de verschillen te ontdekken, bij andere is het verschil in leeftijd juist overduidelijk. Portrait of an Image (with Isabelle Huppert) (2005) bestaat uit honderd foto’s van deze Franse actrice die de filmrollen die ze speelde opnieuw verbeeldt. De verschillen in de expressie van haar nauwelijks opgemaakte, ‘naakte’ gezicht zijn subtiel, maar de variatie lijkt eindeloos. De serie This is Me, This is You (2000) maakte Horn met haar nichtje dat een opvallende gelijkenis vertoont met haarzelf als kind. 

Na de steeds nauwer wordende gang en de intieme wolhokken zorgt een ensemble van tien cilindervormige beelden in blauw, groen, lichtbruin en wit glas voor een betoverend slotakkoord. In de glazen cilinders spiegelt het oppervlak als water in een bron, de inhoud lijkt vloeibaar, maar bestaat uit solide glas.

Lees hier meer op de tentoonstellingspagina op de website van De Pont en bekijk hier meer werken van de kunstenaar in de collectie van De Pont.