Robert Zandvliet – foto’s (2014)

Robert Zandvliet – foto’s (2014)

Voor het eerst toont Robert Zandvliet in de tentoonstelling Stones & Sketches
tekeningen en schilderijen 
een minder bekende kant van zijn kunstenaarschap: een keuze uit de honderden tekeningen en schetsen die voorafgingen aan een serie of een enkel doek. Door zijn compromisloze werkwijze in de uiteindelijke doeken is het van belang dat hij vooraf heel goed uitzoekt hoe een compositie moet worden. 

Zandvliet zocht een nieuwe uitdaging in een schilderij dat voor de verandering niet over oplossingen of vorm gaat, iets wat op het eerste gezicht vrij simpel lijkt: de steen. Als schilder erkent hij direct dat kleur, vorm en compositie belangrijk zijn, want dat is wat je uiteindelijk ziet in een schilderij. Maar hij realiseert zich steeds meer dat er nog iets nodig is. Iets wat een goed schilderij tot en kunstwerk maakt. Hij beschrijft het zelf als “de energie van een schilderij”, maar je zou het even goed bezieling kunnen noemen. Een bezieling die hij bijvoorbeeld ook in een steen herkent: “Of de steen lelijk of mooi is, dat doet er niet toe. Het gaat om de vanzelfsprekendheid en een soort van samengebalde energie die de steen eigen is.” Vroeger was hij op zoek naar vorm, nu veel meer naar de reden waarom een vorm hem zo raakt. 

Sluit Menu