Je bekijkt nu Philip-Lorca diCorcia – foto’s (2013)

Philip-Lorca diCorcia – foto’s (2013)

In 2013 presenteerde museum De Pont de eerste Europese overzichtstentoonstelling van het werk van de Amerikaanse fotograaf Philip-Lorca diCorcia. DiCorcia is een van de belangrijkste en invloedrijkste fotografen van deze tijd In zijn werk worden met een documentaire blik vastgelegde, ogenschijnlijk realistische beelden, ondermijnd door hun uiterst complexe beeldregie. De tentoonstelling werd georganiseerd in samenwerking met Schirn Kunsthalle Frankfurt.

De vraag of het mogelijk is de werkelijkheid af te beelden, is een van de hoofdthema’s van diCorcia en vormt het verbindende element tussen zijn meestal in series gemaakte foto’s. Zo fotografeerde hij voor Hustlers (1990–1992) mannelijke prostitués in een zorgvuldig geënsceneerde setting terwijl hij in zijn wellicht bekendste serie Heads (2000–2001) een moment vastlegde uit het alledaagse leven van nietsvermoedende voorbijgangers. De installatie Thousand (2007) bevat wel duizend Polaroid foto’s die als één werk worden beschouwd, biedt een bijzondere inkijk in de werkwijze van de kunstenaar. Voorbereidende Polaroids voor zijn bekendste werken worden afgewisseld met intieme beelden van vrienden en familieleden, proefopnamen voor commerciële fotoshoots en modereportages, foto’s van gewone objecten zoals klokken en lampen en van allerlei plekken die een rol spelen in het alledaagse leven zoals vliegveldlounges, straathoeken en slaapkamers.

Klik hier voor de tentoonstellingspagina op de website van De Pont en bekijk hier meer werk van de kunstenaar in de collectie van De Pont.