Je bekijkt nu Toon Verhoef – foto’s (2001)

Toon Verhoef – foto’s (2001)

Hoewel dit de eerste tentoonstelling van Toon Verhoef (Voorburg 1946) bij De Pont is, is hij al lang in de collectie vertegenwoordigd, ondermeer met twee monumentale schilderijen. Nu zijn er een vijftigtal recente werken op papier en enkele vroegere tekeningen te zien. 

In verhouding tot Verhoefs metersgrote doeken, zijn de tekeningen en collages klein en van een formaat om ‘op de hand’ te bekijken. Het werk op papier is opvallend ongedwongen en experimenteel. Verhoef gebruikt verschillende materialen waarop en waarmee hij zijn studies maakt. Op een ondergrond van papier of karton werkt hij met uitgeknipte foto’s, verfresten, papiersnippers en allerlei verfsoorten. 

Bij het maken van deze werken wil Verhoef zich zoveel mogelijk door het toeval laten verrassen. Hij volgt geen vooropgezet plan, maar kijkt naar wat zich als het ware aandient vanuit de vormen, kleuren en materialen. Soms kunnen deze resultaten weer leiden tot composities voor schilderijen. Maar de werken op papier zijn niet alleen te beschouwen als ontwerpschetsen voor schilderijen. Het zijn ook zelfstandige werken met een eigen weerbarstigheid. Want juist in de ‘onmogelijke’ combinaties van materialen waaruit ze zijn samengesteld, ontstaan de verrassingen waardoor een achteloze schets plotseling levensvatbaar wordt.