Fiona Banner – foto’s (2017)

Fiona Banner – foto’s (2017)

Tegenstellingen spelen in het werk van de Britse kunstenaar Fiona Banner (Merseyside, 1966) een belangrijke rol. Het gaat daarbij om de verhouding tussen woord en beeld, mens en machine en tussen de fysieke en de virtuele wereld. Haar werk bestaat uit sculptuur, tekeningen, video-installaties, performances, affiches en boeken. De tentoonstelling in De Pont is Banners eerste grote presentatie in Nederland.

In de grote hal van De Pont creëert Fiona Banner een theatrale mise-en-scène waarin reusachtige rotorbladen van helikopters en oude onderdelen van militaire vliegtuigen nietsvermoedend de hoofdrol spelen. Door de manier waarop ze deze objecten naar haar hand zet, treedt hun latente antropomorfe karakter aan het licht: Gazelle-rotorbladen doen denken aan totempalen, een paar Harrier-neuskegels suggereren borsten en ergens anders duiken gezichten op door het bijeenplaatsen van kegelvormige onderdelen van Jaguar-vleugeltanks met daarop abstracte grafiettekeningen in verschillende lettertypen. 

De constante machtsstrijd tussen woorden en hun betekenis vormt de kern van haar conceptuele aanpak. De titel van de tentoonstelling, Runway (AW17), verwijst zowel naar landingsbanen als naar modeshows (Autumn/Winter 2017). 

 

 

Sluit Menu