Charlotte Dumas – foto’s (2015)

Charlotte Dumas – foto’s (2015)

Dieren zijn een geliefd onderwerp in onze beeldcultuur, in de context van de moderne kunst gelden zij echter nauwelijks als serieus thema. In weerwil van de vermeende trivialiteit heeft Charlotte Dumas sinds zij in 2000 afstudeerde aan de Rietveld Academie, honden, paarden, tijgers en wolven tot onderwerp gemaakt van haar fotografie.

In de foto’s, polaroids en films die in deze tentoonstelling te zien zijn, spelen paarden een hoofdrol. Centraal in de tentoonstelling Work Horse staan twee projecten: een work-in-progress over acht met uitsterven bedreigde paardenrassen in Japan en een in Zweden gemaakte film over werkpaarden.

Ieder werk van Charlotte Dumas houdt een ontmoeting in. Dumas fotografeert van zeer nabij en brengt haar onderwerp fysiek en bijna tastbaar in beeld. Zij werkt met wat voorhanden is: het dier, de omgeving waarin het verkeert en het aanwezige licht. Toch hebben haar beelden een tijdloze schoonheid. Sinds 2012 maakt Dumas ook gebruik van de cinematografische mogelijkheden van de film. De door haar vastgelegde symbiose van de dieren met hun omgeving is een pleidooi voor hun voortbestaan en een ode aan het leven.

 

Sluit Menu