De route wordt opnieuw berekend – foto’s (2020)

De route wordt opnieuw berekend – foto’s (2020)

In de grote collectiepresentatie die deze zomer in De Pont museum is ingericht, wordt dertig jaar verzamelen bekeken vanuit het turbulente tijdperk waarin we ons momenteel bevinden. Kunst heeft het vermogen mee te groeien met de tijd en nodigt steeds uit tot nieuwe interpretaties. In De route wordt opnieuw berekend – een speelse verwijzing naar de stem van het navigatiesysteem wanneer een onverwachte afslag is genomen – wordt de collectie dan ook bekeken vanuit een moment waarop veel dat vanzelfsprekend leek aan het wankelen is gebracht. We zitten nog midden in een corona-pandemie, worstelen met de gevolgen van ons slavernijverleden, worden geconfronteerd met machtsmisbruik in het #MeToo-schandaal en groepen die zich niet gehoord weten verheffen hun stem.
Voor De Pont vormde de lockdown een gedwongen moment van reflectie. Hoe kijken we vanuit de actuele ontwikkelingen naar onze collectie? Waar staan we? En ook: hoe gaan we verder? Martijn van Nieuwenhuyzen, sinds een jaar directeur, maakt in dialoog met conservator Maria Schnyder de balans op met een nieuwe collectie-opstelling vol oude vertrouwde werken, nieuwe aanwinsten en zelden vertoonde stukken en zet zo de collectie op scherp.

In deze opstelling worden de werken van Rosemarie Trockel en Michel François vooral een aansporing om steeds opnieuw en steeds beter te kijken. Trockel stimuleert de kinderlijke fantasie en de onbevangen blik met haar uitvergrote speelgoedauto’s. François maakt van dat vermogen bijna de kern van zijn werkwijze. Met schijnbaar gemak transformeert hij alledaagse en nietszeggende situaties als een trui met gaten, een gebroken tl-buis of een gat in de grond tot beelden met een monumentale en poëtische zeggenkracht.

De nieuwe route in De Pont voert langs oude bekenden en nieuwe beelden. 

Lees hier meer over deze tentoonstelling.

Bekijk ook de zomervlogs op de De Pont-channel over deze bijzondere opbouw.

Sluit Menu